Projectebezoek San Marcos Chamil

Lees hier alles over het bezoek aan San Marcos Chamil.

san marcos chamil

aanleg San Marcos Chamil

Inauguratie van het waterproject in Magdalena

dinsdag 29 januari 2019
Vandaag de grote dag van de inauguratie van het waterproject in Magdalena.
Na het ontbijt in ons hotel rijden we met Ana mee naar het kantoor van Adicay. De plastic teiltjes met cadeautjes voor de families in Magdalena worden door medewerkers van Adicay maar boven gebracht en in de pick-up gezet. Gelukkig zijn de randen van de laadbak tamelijk hoog, zodat er niet veel kans is dat we een spoor van cadeaus achterlaten. Een dik half uur rijden we over verharde wegen, maar daarna wordt het anders. De onverharde weg wordt hobbelig, smal en zo nu en dan heel steil. De pick-up moet regelmatig in zijn eerste versnelling. We rijden door een berg landschap. Soms zie je heel ver en hoog de weg lopen waarop we even later rijden. De hoogtemeter van de telefoon geeft als hoogste punt aan 2.150 meter. Gelukkig is het droog want anders zijn dit soort weggetjes niet begaanbaar. We komen gelukkig nauwelijks ander verkeer tegen, want dat zou tot problemen hebben geleid. Na zo’n kleine 2 uur hobbelen kwamen we aan bij Magdalena. Zodra we uitstapten klonken er hevige knallen: vuurwerk. inauguratie waterproject magdalenaDe dorpsgemeenschap stond ons op hun Paasbest op te wachten. Een aantal van heb kwamen naar ons toe om ons welkom te heten en te huggen. De vlaggen van Guatemala en Nederland werden nog gauw even aan een stok vastgemaakt, helaas wat onze vlag betreft verkeerd om. Dat hebben we even gecorrigeerd. Achter de twee meisjes met de vlaggen aan ging het hele gezelschap een behoorlijk groot gebouw in, dat even later een kerkgebouw bleek te zijn. Als je bedenkt dat hier maar 14 gezinnen wonen, is deze giga kerk veel te groot. Maar uit de toelichting later bleek dat de kerk een functie vervult voor zo’n 68 families en dat verklaart een hoop.
De 4 bestuursleden van Ayuda Maya en Ana mochten plaatsnemen op een houten bank met het gezicht naar de bevolking. Maar schatting zaten er 40 mensen voor onze neus. Het protocol vereist dat er eerst de beide volksliederen worden gezongen. Dat van Guatemala duurt behoorlijk lang. Net als de Amerikanen houden de gualtemalteken dan de rechterhand op hun (eigen)linkerborst. Een kort gebed volgde. Daarna kreeg Ineke het woord. Mario Rolando van Adicay vertaalt naar het Q’eqchi. Dan is Ana aan de beurt en ook haar Spaans wordt door Mario vertaald. Een paar sprekers van Magdalena mochten vervolgens hun dankbaarheid tot uitdrukking brengen en tenslotte deelden wij aan de fontaneros (de onderhoudsploeg) diploma’s en gereedschap uit. We werden uitgenodigd om de kraan open te draaien bij een hutje dat voor deze gelegenheid was versierd. Een dikke straal water kwam er uit.
Met veel plezier spetterden we en ‘doopten’ we de mensen met dit voor hen zo belangrijke drinkwater.
We werden uitgenodigd om een warme maaltijd te nuttigen die goed smaakte.
We namen afscheid en reden met Ana terug naar ons hotel met weer
een fijn gevoel dat we een project succesvol konden afronden.

Bekijk hieronder de video.

Inauguratie Magdalena

Bezoek kantoor Adicay

Bewolkte dag maar een warm welkom, bezoek aan het kantoor van Adicay. Het is maandag 28 januari, het is nog vroeg als de wekker gaat. Na het ontbijt komt Ana voorrijden en we laden onze spulletjes in waaronder twee delfts blauwe borden voor het kantoor van Adicay, in onberispelijke staat en gescoord bij de kringloopwinkel in Steenwijk. Als we aankomen bij het kantoor, slechts 5 minuten rijden vanaf ons hotel, horen we de muziek al. Dit keer een harp en een viool met drie snaren en een jongetje slaat af en toe op een trom.

De grond is bedekt met dennennaalden, hierdoor zie je de treden van de trap niet goed en Wieke maakte bijna een uitglijder. Als altijd krijgen we als welkom een chocoladedrankje in de rood met geel beschilderde ronde bakjes gemaakt van kalebas.
Het programma gaat binnen verder. Wieke en Pieter hadden het gebouw nog niet eerder af gezien en we kregen een rondleiding door het moderne, functionele beetje-Rietveld-architectuur gebouw. Erg praktisch is de zwarte tegelvloer niet, elke voetstap zie je er op. Maar daarom heeft gelukkig Emiliano, de jonge man die alles schoon moet houden, toch een dagtaak. Een korte agenda, vele woorden van dank, een filmpje over de twee laatste projecten en een professioneel promotiefilmpje van een Amerikaanse organisatie die nu ook projecten uitvoert. Ook ik mag weer een woordje doen. Hierna hebben we het zakelijke deel op het kantoor van Ana. Als volgend project stellen wij voor de betaling van de restschuld van het kantoorgebouw evt. met zonnepanelen, aangezien elektriciteit erg duur is.
Wilde Ganzen kwam met dit idee en alles wat de organisatie versterkt kan ingediend worden als project. Ook willen we nog weer een waterproject doen. Er zijn genoeg comunidades die een watersysteem nodig hebben. Hierna lunchten we op een leuke plek, 5 minuten lopen van het kantoor. Na de lunch klommen we de 4WD in op weg naar de markt in Coban om daar inkopen te doen als een extra kadootje voor de 14 families (inmiddels 2 meer) van Magdalena. En op verzoek van Ana, nog 3 extra voor weduwvrouwen in San Marcos die het zwaar hebben. Tevoren realiseerden we ons niet dat elke keer 17 x 2 pond= 34 pond best wel veel is. We kochten, rijst, bonen, olie, incaparina, suiker en ook hadden we zeepjes, chocotoffs en armbandjes in de afwasbakken gedaan die we later kochten. Op het kantoor van Adicay hebben we de bakken gevuld met alles. Een leuk gezicht. Alles klaar voor de volgende dag; de inauguratie van Magdalena.

Magdalena – Een succesvol project

Begin van een ander leven voor 12 families.
En op 15 november 2018 was het dan zo ver !!
Na maanden hard werken op aanwijzing van Adicay: stenen, hout en cement sjouwen voor de opvangtank en de distributietank, en na het graven en bikken in de harde grond om geulen te maken voor de leidingen is het dan eindelijk zo ver !!
De kranen zijn geïnstalleerd; voor elk huisje één. Het grote moment is daar; de kranen worden opengedraaid en wat een wonder……uit elke kraan komt een dikke straal water !
Het jarenlange wachten, hun harde werk wordt beloond met een kraan met drinkwater voor de deur.
Wat een grote verandering in hun leven!!!!
De feestelijke inauguratie van dit project staat gepland op 29 januari 2019 wanneer bestuursleden Wieke, Pieter, Jan en Ineke hiernaar toe afreizen. Daarvan doen we uiteraard graag verslag.

Kijk hier voor projectinfo.
Bekijk hieronder de video.

Waterproject Magdalena gereed

Waterproject Magdalena

waterproject magdalena stichting ayuda maya

Aanleg distributie tank Magdalena
De werkzaamheden voor de watervoorziening ten behoeve van 12 families in het dorpje Magdalena in Guatemala zijn begonnen.
Kijk hier voor projectinfo.

Waterproject Magdalena

Cheque € 3.500

Op 27 juni mochten wij naar Brasserie Intermezzo van hotelschool Aventus in Apeldoorn om een cheque van € 3.500, in ontvangst te nemen.
Van elk kopje koffie wat dit jaar was geschonken, ging € 0,10 naar ons project.

Hartstikke bedankt !!

Hotelschool Aventus - sponsor Stichting Ayuda Maya