Waarom Jan en Alda ambassadeur werden

ambassadeurs Jan en Alda
Jan en Alda

Al jarenlang zijn wij, Alda en Jan, betrokken bij Guatemala.
Als invulling van onze huwelijksreis in 2009 wilden wij graag iets doen met vrijwilligerswerk. Omdat wij op een rondreis door Mexico, Guatemala en Belize getroffen waren door enerzijds de schoonheid en anderzijds de enorme armoede van Guatemala, werd de keuze snel gemaakt voor dit laatste land.
Wij gingen vrijwilligerswerk doen voor de Stichting Los Niños op een schooltje in San Mateo Milpas Altas in de buurt van Antigua. Wij hadden zo’n 8000 Euro ingezameld om het schooltje te ondersteunen met lesmateriaal en dergelijke. Lesgeven was voor ons echter bijna onmogelijk omdat het op het einde van het regenseizoen was en de school meerdere malen helemaal onder water liep. De vraag werd ons toen gesteld om, samen met een Belgische particulier in San Mateo een nieuwe school te gaan bouwen. Dat was even slikken en weer doorgaan!
Uiteindelijk is door zeer veel werk zo’n 50.000 euro bijeen gehaald en werd de nieuwe, prachtige school in Januari 2011 door ons geopend.
Omdat wij ook graag reizen wilden gaan organiseren kwamen wij in contact met Jan en Ineke van de stichting Ayuda Maya en waren we zeer onder de indruk van het prachtige, noodzakelijke werk dat de stichting doet. Omdat de school in San Mateo min of meer op eigen benen kan staan was onze hulp daar niet meer zo nodig en gingen wij onze horizon verbreden. Uiteindelijk hebben wij ons aangesloten bij de stichting Ayuda Maya en zijn we in januari 2016 samen met Jan en Ineke en een bevriend echtpaar op bezoek geweest in de regio Alta Vera Paz en waren wij onder de indruk van het werk van de Guatemalteekse non-profitorganisatie: ADICAY.

Wij willen ons graag gaan inzetten voor deze mooie projecten. Dat willen wij doen door handwerk spullen uit Guatemala te verkopen, donaties in te zamelen, bekendheid te geven aan de stichting en zijn we voornemens weer een reis te organiseren.
We willen dan ook een dorp bezoeken waar een waterproject is gerealiseerd. Uiteraard gaat een gedeelte van de opbrengst van de reis naar de waterprojecten.
Help ons helpen!

Jan en Alda
Venray

Van toeschouwer tot ambassadeur

sjoukje dijkstra ayudamaya
Sjoukje Dijkstra

Luisteren is meer dan horen…
Zien is meer dan kijken…
Leven is meer dan overleven…

Enkele jaren geleden werd ik – opnieuw – geconfronteerd met kanker, er volgden intensieve behandelingen. Ik visualiseerde, tijdens de chemo´s, dat ik de top van de Himalaya aan het beklimmen was. Het was een eenzame en hachelijke tocht. Ik beloofde mijzelf, als de missie zou slagen, om een reis naar Tibet te gaan maken. Ik heb de top van die figuurlijke Himalaya bereikt en na een lange afdaling ben ik in het veilige dal teruggekeerd.
Overleven werd Leven!
Tijdens mijn gevisualiseerde Himalayareis werd ik op verschillende manieren ondersteund door familie en vrienden, ik noemde hen: mijn sherpa´s.
Jan en Ineke hoorden daar ook bij.
Natuurlijk wist ik van het bestaan van de projecten in Guatemala en hun betrokkenheid bij dit alles. Als gevolg van mijn ziekte was ik slechts een toeschouwer daarbij; ik was aan het overleven.
De behandelingen bleken succesvol en ik ging voorzichtig plannen maken voor een reis. Doordat ik fysiek niet sterk genoeg bleek te zijn om in het echt de Himalaya te beklimmen veranderde ik mijn reisdoel. Jan en Ineke hadden met hun enthousiaste verhalen over het kleurrijke Guatemala mijn interesse gewekt. Toen ik hun in juli vorig jaar vertelde dat ik graag met ze mee wilde naar het land van de Maya´s waren zij ontroerd en enthousiast. Zij waren bereid mij de highlights en de projecten te laten zien.
In januari 2011 vertrok ik samen met Ineke en Jan voor een onvergetelijke reis naar Guatemala. De beelden die zij mij hadden geschetst en de foto´s die ik van het land had gezien werden werkelijkheid.
Ik kreeg veel indrukken te verwerken maar het meest onder de indruk ben ik geraakt van de projecten die we bezochten, deze liggen in de ongerepte natuur van de bergdorpen van Alta Verapaz. Daar komt geen enkele toerist. Hier wonen de Maya´s die werkelijk niets hebben. Dan breekt je hart en vraag je jezelf af waarom de verschillen in de wereld zo groot zijn. Kijken is voor mij gezien worden.
Door het gebruik van medicijnen is mijn leven gered. De mensen die daar wonen hebben geen geld om eten, laat staan medicijnen, te kopen. Doordat het water vervuild is, is de kindersterfte in deze gebieden groot.
Schoon water is een eerste en dagelijkse levensbehoefte: het is een mensenrecht en daarbij is het een goed en goedkoop totaal medicijn. Dank zij de Stichting Ayuda Maya beschikken nu twee dorpen over schoon water. Ik heb met eigen ogen mogen aanschouwen dat er voorlichting en begeleiding wordt gegeven, men is dus op de goede weg!
Nu ik dit alles van dichtbij heb kunnen bekijken is mijn hart geraakt en ben ik nog meer in beweging gekomen. Toen de reis definitief werd wilde ik niet alleen als reiziger mee maar ook mijn steentje bijdragen aan de projecten. Omdat ik met, een van Ineke gekregen, veelkleurige Maya ketting veel complimentjes kreeg heb ik een voorraadje sieraden besteld en ben ik die gaan verkopen aan buren, vrienden en familie. Het is een sneeuwbal effect geworden. Ineke die ik mijn hoofdkantoor noem is voortdurend druk met het bevoorraden van mijn filiaal in Vaassen!
Jan en Ineke hebben mij gevraagd om ambassadeur te worden van hun Stichting. Ik voel mij vereerd en een beetje Marco Borsato die naast zanger ook ambassadeur van World Child is, hij trekt volle zalen en bereikt veel.
Ik net zo iets, maar dan wel op mijn manier, voor u te mogen doen, zonder zingen maar wel door veel prachtige sieraden te verkopen en donateurs te werven voor de Stichting Ayuda Maya.
Ik mag Leven en vind dat deze bevolking dat recht ook heeft. Schoon water opent voor hen de toekomst naar een gezond en beter leven.
Mag ik (en zij) op uw steun rekenen?

Sjoukje Dijkstra.

Met verdriet delen wij mee dat Sjoukje Dijkstra op maandag 4 oktober 2021 is komen te overlijden. U kunt het In Memoriam hier lezen.

Marja Kok steekt de handen uit de mouwen

Sinds augustus 2020 is Marja Kok ambassadeur voor Ayuda Maya. Hieronder stelt ze zichzelf voor.

Hola!

Mijn naam is Marja Kok. Ik woon in Buitenpost en ben de moeder/schoonmoeder van bestuursleden Esther en Gieljam.

Sinds juli van dit jaar is er in Buitenpost, in koffiehuis/biologische winkel “De Binnenmarkt” een tijdelijk verkooppunt van sieraden en sjaals voor Ayuda Maya. In januari 2021 zal ik op zoek gaan naar een nieuwe plek om deze producten te verkopen.

Marja Kok stichting ayuda maya
Marja Kok samen met haar man Marthin

Een aantal jaren geleden kwam ik een artikel over Ayuda Maya tegen in het tijdschrift van Wilde Ganzen. Ik attendeerde Esther en Gieljam daarop, waarop Esther contact opnam met het toenmalige bestuur van Ayuda Maya. Het een leidde tot het ander en vanaf dit jaar zijn Esther en Gieljam zelf deel van het bestuur!

In 2016 hebben mijn man en ik, samen met Esther en Gieljam, een rondreis gemaakt door Guatemala. Deze reis, maar ook onze eigen ervaring in een ontwikkelingsland (Nigeria), heeft weer pijnlijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk schoon drinkwater is voor de volksgezondheid. Mede hierdoor heb ik besloten om zelf ook een steentje bij te dragen aan dit project, door plekken te zoeken om sieraden en sjaals te verkopen voor Ayuda Maya.